Eli mitä päänsärkypotilaan pitäisi tietää aivokasvainten oireista?
Jos sinulla on todettu aivokasvain, päänsärkysi on eri juttu. Suosittelen lukemaan kohdasta: eläminen ODG:n kanssa, Päänsärky
Minulla on paha päänsärky, pitäisikö minun mennä lääkäriin? Entä jos minulla onkin aivokasvain? Nettiin siis ja haku: päänsärky ja aivokasvain.
Mitä päänsärkypotilas internetistä sitten löytää? Rauhoittavatko vastaukset niitä, joilla on hyvin pieni riski todeta aivokasvain? Rohkaisevatko netistä löydetyt tiedot kääntymään lääkärin puoleen, jos on on aivokasvaimen lisääntyneeseen riskiin viittaavia oireita?
Vai aiheuttavatko löydetyt vastaukset tarpeetonta ahdistusta, johtavat ristiriitoihin lääkäreiden kanssa vai antavatko vastaukset aiheen väärään levollisuuteen silloinkin, kun olisi syytä mennä lääkäriin?
Näitä kysymyksiä tuli mieleen, kun kirjoitin tämän sivuston tekstejä. Tuumasta toimeen, rupesin selvittämään, mitä netistä löytyy.
Ennen kuin kerron, mitä olen löytänyt, muutama asia perustaustatiedoista. Jos jotakuta kiinnostaa, olen laittanut jutun loppuun luettelon viitteistä, siksi eri väitteiden perässä on pienet numerot (1)
TAUSTAA Päänsärky on hyvin yleistä, mutta aivokasvaimet ovat harvinaisia. Päänsärkyjä esiintyy vuosittain yli 60% väestöstä –ja näin on kaikkialla maapallolla (1). Primaarit aivokasvaimet (= kaikki muut aivoissa olevat kasvaimet, paitsi muiden syöpien aivoissa olevat etäpesäkkeet) ovat hyvin harvinaisia. Näitä aivokasvaimia todetaan aikuisilla vuodessa yhdellä tai kahdella 10 000sta ihmisestä (2).
Koreassa magneettikuvattiin aikuispotilaita, joilla oli sellainen uusi päänsärky, joka ei johtunut jostakin ilmeisestä syystä, kuten vammasta tai poskiontelontulehduksesta. Aivokasvain todettiin vain 0,54%: lla eli n. yhdellä per 200 ihmistä näistä potilaista (3). Tutkimuksessa ei kerrottu, oliko näillä potilailla myös muita oireita.
Mitä aikuisen päänsärkypotilaan sitten tulisi tietää aivokasvaimen (AivoKasvaimen) oireista?
- päänsärky on hyvin harvoin ainoa AK: n oire (4,5)
- jos on päänsärkyä, AK diagnosoidaan yhdessä muiden oireiden kanssa kuten :
• paikallisten, rajoittuneiden epileptisten kohtausten
• korkeampien aivotoimintojen (kognitiivisten ja toiminnanohjauksen) häiriöiden
• menetetyn kyvyn käyttäytyä persoonallisuutensa mukaan jne. - useimmat AK-potilaiden päänsäryt muistuttavat potilaan aikaisempia tyypillisiä päänsärkyjä (6)
- niin kutsuttu (historiallisesti) tyypillinen AK-päänsärky, jonka aiheuttaa kohonnut kallonsisäinen paine ja jonka oireita ovat: pahenevat aamupäänsäryt, joihin liittyy pahoinvointia tai oksentelua ja näön hämärtymistä ja joka lievenee potilaan noustua ylös vuoteesta, on hyvin harvinainen. Vain n. 2-3% aikuisista, joilla on todettu AK, on ollut tällaista päänsärkyä (lasten aivokasvaimissa tilanne on eri!)
Niiden potilaiden, joilla on aiemmin diagnosoitu jokin muu syöpä, tulee hakeutua lääkäriin, jos he saavat uudenlaista tai pahempaa päänsärkyä. Heillä aivoetäpesäkkeiden riski on korkea. Aivoetäpesäkkeissä päänsärky on yleisempää!
Tähän mennessä olen ehtinyt käydä läpi erilaisten syöpäinstituuttien, syöpäyhdistysten, aivokasvainyhdistysten ja yksityisten, arvostettujen klinikoiden tai sairaaloiden kotisivuja yhteensä 36 kappaletta. Luin niitä suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.
Päänsäryn väitettiin yli 1/3 ssa sivustoista (13/36 sivusta eli 36%) olevan aivokasvaimen ensioire tai tärkein oire TÄMÄ EI PIDÄ PAIKKAANSA! –KTS.EDELLÄ! KIRJ. HUOMAUTUS Erityisesti syöpä- ja aivokasvainyhdistysten kotisivuilla 8/9 (90%) väitettiin, että päänsärky on tärkein oire.
Lisäksi edellämainitusta (historiallisesti) tyypillisestä AK-päänsärystä keskusteltiin monilla verkkosivuilla. Sitä, että tämäntyyppinen päänsärky on hyvin harvinainen, ei useinkaan mainittu.
Heräsi monia mietteitä. Tiedot näyttävät usein perustuvan vanhentuneisiin käsitteisiin aivokasvainpäänsäryn mekanismeista. Hyvin harvoilla verkkosivuilla tunnetaan nykytutkimusta aivokasvainpäänsärystä. Tästä syystä monet näistä kotisivuista antavat potilaille epämääräistä tai jopa harhaanjohtavaa tietoa. Tämä aiheuttaa tarpeetonta ahdistusta, pelkoa ja vierailuja terveydenhoitoon. Joissakin tapauksissa ehkä myös väärää turvallisuudentunnetta: tuollaista päänsärkyä minulla ei ainakaan ole –vaikka ehkä muut asiat pitäisi ottaa huomioon eikä tilanne olekaan niin selvä.
Vaikka tietojen jakamista AK-oireista ei ehkä pidetä tärkeänä, verkkosivujen selkeyden ja tarkkuuden lisääminen auttaisi vähentämään ahdistusta aivokasvainten vuoksi, pohdin. Se auttaisi myös ihmisiä paremmin ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon silloin, kun se on tarpeen. Näitä miettien jatkan selvitystyötä.
Mitä aivokasvainpotilaan pitäisi tietää päänsärystä on eri asia. Tällöin useimmiten pohditaan, miten sitä pitäisi hoitaa., kts tarkemmin Eläminen ODG:n kanssa, Päänsärky
Viitteet (1) The global burden of headache: a documentation of headache prevalence and disability worldwide Lj Stovner et al Cephalalgia vol 27 pp 193-210; 2007. (2) Brain tumor epidemiology: consensus from the Brain Tumor Epidemiology Consortium Bondy M et al Cancer. 2008 Oct 1;113(7 Suppl) (3) Factors associated with incidental neuroimaging abnormalities in new primary headache patients. Kim BS, Kim SK et al .J Clin Neurol 2020 vol 16 no 2 pp 222-29 (4) Headache in brain tumours: a symptom to reappraise critically. Boiardi A et al Neurol Sci 2004;25 S 3: S143-7. (5) Presenting symptoms of glioma in adults. Posti JP et al .Acta Neurol Scand vol 131(2):88-93; 2015. (6) Mechanism of brain tumor headache. Taylor LP. 2014 Headache vol 54 pp 772-5.