EANO eli Euroopan Neuro-onkologiyhdistys on julkaissut maaliskuussa 2021 uudet suositukset aikuisten diffuusien glioomien hoidosta. (EANO guidelines on the diagnosis and treatment of diffuse gliomas of adulthood Nat Rev Clin Oncol .2021 Mar;18(3):170-186.)
Oligodendroglioomien kohdalla on joitakin muutoksia aikaisempiin suosituksiin.
Kun kyseessä on luokan (graduksen) II oligodendrogliooma eli kasvain, jossa on todettu kromosomimuutos: 1p/19q deleetio (eli 1. kromosomin lyhyen ja 19. kromosomin pitkän pään puutos) ja IDH entsyymin mutaatio, on suosituksena suotuisien ennustetekijöiden kasvaimissa (=potilaan ikä <40vuotta, ei selkeitä neurologisia puutosoireita, vain vähän jäljellä olevaa kasvainta ja luokka 2 )
JOKO: 1)Jäädään tiiviiseen seurantaan, joka tarkoittaa magneettikuvausta 2-3kk välein
tai
2) Annetaan heti leikkauksen jälkeen sädehoito ja sen jälkeen PCV sytostaattihoito
tai
3) Poikkeustapauksissa pelkästään temotsolomidi –solusalpaajahoito , erityisesti jos potilaan kyky noudattaa ohjeita on heikompi ja pitkäaikaisennusteen merkitys ei ole keskeinen
Mikäli jäädään seurantaan, käynnistetään sädehoito, jos kasvain osoittaa kasvun merkkejä.
Jos on seurattu useampia vuosia, kasvaimesta pyritään ottamaan uusi koepala tai sitä leikataan, ennenkuin muu hoito käynnistetään. Jos seuranta-aika on ollut pitkä, on mahdollista, että kasvaimen molekyylirakenne on väliaikana nimittäin ehtinyt muuttua. Tätä vaihtoehtoa ei mainita EANOn suosituksessa, tosin uusintaleikkausta suositellaan.
Vähemmän suotuisten ennustetekijöiden kasvaimissa: kasvain kookas, potilaan kä >40v, neurologisia jäännösoireita, siirrytään heti sädehoitoon ja solunsalpaajiin.
Kun kyseessä on oligodendrogliooma gradus III eli anaplastinen oligodendrogliooma:
Ensinnäkin on todettava, että jako luokkiin II ja III ei ole aina yksiselitteinen ja on jossain märin kiistanalainen. Katso tarkemmin blogi: Glioomien gradusluokituksen ongelmia. Hoitosuositukset gradus III:ssa eivät oleellisesti poikkea gradus II kasvaimen hoitosuosituksista.
Myös gadus III oligodendroglioomissa on mahdollista
1) jäädä leikkauksen jälkeen tiiviiseen seurantaan: 2-3 kk välein MRI-kuvauksin suotuisten ennuste-tekijöiden kasvaimissa (=potilaan ikä <40vuotta, ei selkeitä neurologisia puutosoireita, vain vähän jäljellä olevaa kasvainta). Gradus III:ssa seurantaan jäädään harvemmin kuin gradus II:n oligodendroglioomissa.
tai
2) leikkauksen jälkeen annetaan sädehoito ja sen jälkeen PCV sytostaattihoito
tai
3) Poikkeustapauksissa pelkästään temotsolomidi –solusalpaajahoito , erityisesti jos potilaan kyky noudattaa ohjeita on heikompi ja pitkäaikaisennusteen merkitys ei ole keskeinen
Solusalpaajat liitetään sädehoitoon. Ei ole tietoa, kumpi on tehokkaampaa: antaako solusalpaajia ennen sädehoitoa vai sädehoidon jälkeen. Toisessa melko suuressa satunnaistetussa tutkimuksessa Kanadassa (1) annettiin potilaille solusalpaaja PCV yhdistelmää 4 kuuria 6viikon jaksossa ennen sädehoitoa ja eurooppalaisessa vastaavassa tutkimuksessa 6 kuuria 6 viikon jaksossa sädehoidon jälkeen. Lääkeannostuksessa oli n. 20% erot. Kummankin tutkimuksen lopputulos oli, että ne potilaat, jotka saivat solusalpaajan ja sädehoidon, selvisivät kasvaimen kanssa oleellisesti pitempään kuin ne, jotka saivat pelkästään sädehoidon.
Kommentteja:
Miksi PCV –yhdistelmä eikä temotsolomidi? Glioblastooma-kasvaimissa temotsolomidi on osoittautunut yhtä tehokkaaksi. On kuitenkin näyttöä siitä, että oligodendroglioomissa tilanne ei ole sama, vaan PCV yhdistelmä on tehokkaampi. PCV-yhdistelmästä tarkemmin, kts. Sytostaatit eli solusalpaajat sivulla Hoito.
Miksi ei suositella pelkästään solunsalpaajaa ensin?
Tämä perustuu äsken julkaistuun satunnaistettuun tutkimukseen CODEL (Jaeckle k ym, Neuro-oncol 2021 Maaliskuu; vol 23 no 3 sivut 457–467), jonka mukaan pelkän solusalpaajan saaneilla potilailla kasvain uusi nopeammin.